Bilecik'in Pazaryeri ilçesindeki tarihi Kara Mustafa Paşa Camisi, 3 yıllık restorasyonun ardından Regaip Kandili'nde yeniden ibadete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin iç ve dış cepheleri özgün haline getirildi. Kapı ve pencere doğramaları yenilenerek güçlendirildi. Yaklaşık üç yıl süren titiz çalışmalar sonucu tarihi yapı, aslına uygun olarak restore edildi. Caminin mimari yapısı korunurken, günümüz standartlarına uygun iyileştirmeler de yapıldı. Restorasyon sürecinde kullanılan malzemeler ve teknikler, tarihi dokunun korunmasına özen gösterilerek seçildi. Bu sayede cami, hem tarihi kimliğini korudu hem de güvenli bir ibadethane haline geldi. Tören, yatsı namazının ardından gerçekleşti.

Tarihi Caminin Yeniden Doğuşu

Törende Mevlid-i Şerif okundu ve Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Bilecik İl Müftüsü Ahmet Dilek vaaz verdi. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Regaip Kandili'nin ve caminin yeniden açılışının bir araya gelmesinin büyük bir mutluluk olduğunu dile getirdi. Ecdadın mirasına sahip çıkmanın önemini vurgulayan Vali Aygöl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Tarihi eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine değinen Vali Aygöl, Pazaryeri'nin tarihi ve kültürel zenginliğine bir yenisinin daha eklendiğini belirtti. Caminin restorasyonunda kullanılan teknikler ve malzemeler hakkında detaylı bilgiler paylaşarak kamuoyunu bilgilendirdi. Gelecek nesiller için bu tür eserlerin korunmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.

AK Parti Milletvekilinin Değerlendirmesi

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Vakıflar Genel Müdürlüğünün tarihi eserlerin korunmasındaki rolüne dikkat çekti. Anadolu'nun dört bir yanında bulunan tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Eldemir, Kara Mustafa Paşa Camisi'nin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Tarihi eserlerin korunmasının milli bir görev olduğunu vurgulayan milletvekili, Bilecik'in kültürel mirasının zenginliğine değindi. Projenin başarısının, işbirliğinin önemini gösterdiğini belirterek, Pazaryeri halkının ve Bilecik'in bu restorasyon projesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gelecek nesiller için bu tür eserlerin korunmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.

Restorasyon Çalışmaları Hakkında Detaylar

Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin de caminin yeniden ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Minarelerin ezansız, camilerin cemaatsiz kalmaması temennisinde bulunan Başkan Tekin, Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız'ın yaptığı açıklamalarda da restorasyon çalışmalarına ilişkin detaylara yer verildi. Haluk Yıldız, restorasyon çalışmaları sırasında mukavemetini kaybetmiş ahşapların sökülüp yerine sağlam olanların paslanmaz çelik elemanlarla güçlendirildiğini belirtti. Duvarlara enjeksiyon yapılarak statik güçlendirmesi sağlanmış, alaturka kiremit örtüsüyle çatının yenilenmesi gerçekleştirilmiş. Minber, vaiz kürsüsü ve mihrap, özgün dokusuna uygun olarak yenilenmiş. Minarenin şerefe döşemesindeki saçaklar da güçlendirilmiştir. Bu detaylar, Kara Mustafa Paşa Camisi'nin restorasyon sürecinin ne kadar özenli ve kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü gösteriyor.

Tören, protokol üyelerine Osmanlı sancağı takdimi ve vatandaşlara salep ikramıyla sona erdi. 17. yüzyılda İran seferine çıkan 4. Murad'ın sadrazamı Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülen cami, Milli Mücadele döneminde minaresi hariç Yunanlılarca yıkılmış, işgalden sonra yeniden inşa edilmişti. Kare planlı harimi, içten kubbesi ve kırma çatısıyla dikkat çeken tarihi yapı, Bilecik ve Pazaryeri için büyük bir kültürel değerdir.